ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Το αγνό γάλα Καλαβρύτων δεν ήρθε τυχαία στο ποτήρι μας !!!

Γράφει η δημοσιογράφος Γεωργία Κουτσιουρή
Συνεταιρισμός είναι μια ομάδα ανθρώπων με κοινούς επαγγελματικούς στόχους, έμαθε φέτος στην Ε’ Δημοτικού ο γιος μου. Και ναι συνεταιρισμός σύμφωνα με τη Διεθνή Συνεταιριστική συμμαχία, είναι μια αυτόνομη ένωση προσώπων που συγκροτείται εθελοντικά για την αντιμετώπιση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών και επιδιώξεών τους. Και αν παράγει και διαθέτει στην αγορά προϊόντα τότε μιλάμε για μια κανονική επιχείρηση.
Στον τόπο μας η έννοια του συνεταιρισμού έχει μόνο έναν
ορισμό: ΕΑΣ Καλαβρύτων ή απλώς όπως αποκαλείται συνήθως από όλους : Ένωση. 
Από το 1963 που συστάθηκε και κυρίως από το 1982 μετά την πρώτη τροποποίηση του καταστατικού της, αγκάλιασε όλους τους παραγωγούς της πρώην επαρχίας Καλαβρύτων  και έφτασε να αποτελεί τον κύριο κορμό κοινωνικής οικονομίας της περιοχής.
Η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι  παίρνει σάρκα και οστά σαυτόν τον άγονο και ορεινό τόπο. 
Το 1985 η «Ένωση» κάνει ακόμα ένα βήμα μπροστά. Το τότε συμβούλιο προσλαμβάνει για τη θέση του γενικού Διευθυντή, τον Θανάση Παπαδόπουλο απόφοιτο της Ανώτατης  σχολής Οικονομικών Επιστημών. Ένας νέος με όραμα και όρεξη για δουλειά. Μαζί  με το τότε προεδρείο  τολμά να κάνει βήματα μπροστά.  Παίρνει  το μικρό τυροκομείο με τους μαυρισμένους τοίχους και τα καζάνια και το κάνει υπερσύγχρονο εργοστάσιο. Τα φορτηγά με τα δοχεία γάλακτος μετατρέπονται σε μεγάλα βυτία, δημιουργείται η μονάδα διαχείρισης αποβλήτων (βιολογικός καθαρισμός) και  κατασκευάζονται ψυγεία χωρητικότητας 40.000 βαρελιών  Π.Ο.Π. Φέτας Καλαβρύτων που σιγά σιγά καθώς  οι αγορές ανοίγονται κυλάνε προς τους καταναλωτές της Ελλάδας και του εξωτερικού μαζί με το γιδοτύρι, τη μυζήθρα,  το βούτυρο , το ανθότυρο και άλλα υποπροϊόντα.
Και αν και για μεγάλο διάστημα διετέλεσε δήμαρχος  Καλαβρύτων δεν ξέχασε τις υποχρεώσεις του απέναντι στον κτηνοτρόφο και το γεωργό του τόπου του.
Ακόμα κι όταν πέρασε το κατώφλι της Βουλής των Ελλήνων το βλέμμα του ήταν στραμμένο πάντα στα Καλάβρυτα.
Αλλά και όταν κάθισε για ένα διάστημα στην καρέκλα του διευθυντή της ΑΜΦΙΓΑΛ  το μυαλό του ήταν πίσω εκεί στον τόπο του. 
Όλα αυτά βέβαια δεν έμειναν απαρατήρητα από το συμβούλιο που πάντα στήριζε τις αποφάσεις  του. Ο πρόεδρος Παύλος Σατολιάς , ο αντιπρόεδρος Χρήστος Παναγιωτακόπουλος , και τα μέλη αναγνωρίζοντας την αξία του και την εργατικότητά του έκαναν τα πάντα για να επιστρέψει .
Η μέρα αυτή δεν άργησε να έρθει μέσα στο 2016. Κι εκείνος από τη θέση που τόσο καλά γνώριζε, αποφάσισε να πάει την «Ένωση» ένα βήμα ακόμα πιο ψηλά.  Να αγκαλιάσει πιο πολλούς παραγωγούς και να εισχωρήσει ακόμα πιο δυνατά στις αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων. 
Συγκέντρωσε ένα μεγάλο αριθμό από αγελαδοτρόφους της περιοχής και έβγαλε στις αγορές φρέσκο αγελαδινό γάλα επτά ημερών, πλήρες και ελαφρύ.
Στις 21 Δεκεμβρίου ημέρα του Χειμερινού Ηλιοστασίου το νέο γάλα έκανε την εμφάνισή του, στα ράφια γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
Η πρώτη εντύπωση καταπληκτική.  Ένα γάλα φρέσκο παραδοσιακόχωρίς πρόσθετα, ούτε αρώματα, ούτε συντηρητικά.
Η επιβράβευση δεν θα αργήσει να έρθει. Το αγοραστικό κοινό θα αναγνωρίσει την αξία του προϊόντος  και η «Ένωση» θα ανέβει ακόμα πιο ψηλά. 
Ο πρόεδρος κ. Παύλος Σατολιάς , και η ολομέλεια του συμβουλίου αξίζουν συγχαρητήρια για όλη αυτή την προσπάθεια. Και φυσικά ο διευθυντής κ. Θανάσης Παπαδόπουλος  που σηκώνει το βάρος του συνεταιρισμού καθημερινά και είναι από τους  ανθρώπους που αν δεν υπάρχει δρόμος θα τον δημιουργήσουν, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους προς όφελος όλων.
Συγχαρητήρια για τη στήριξη που βρήκαν οι παραγωγοί και τα προϊόντα τους, για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν , για τη διαφήμιση του τόπου μας και πάνω απ’όλα για το αγνό προϊόν που μπήκε στο ποτήρι των παιδιών μας.
Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου