Αυτή τη στιγμή η τιμή του γάλακτος είναι περίπου 40 ευρώ στη λιανική, στην αγορά κυμαίνεται όμως από 40-80 ευρώ το λίτρο. Ζητάμε από τον παραγωγό να μας εξηγήσει τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να υποχωρήσει η τιμή. «Το κόστος παραγωγής είναι πράγματι μεγάλο και δημιουργεί αυξημένη τιμή στο ράφι. Η τιμή θα μπορούσε να πέσει εάν είχαμε πιο μεγάλες κι εντατικές εκτροφές, όπως αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ποιότητα του προϊόντος» υποστηρίζει.
Κλείνουμε τη συζήτησή μας με τον Πελοποννήσιο παραγωγό, ζητώντας του ένα συνολικό σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και κυρίως για τις δυνατότητες που προσφέρει σε νέους ανθρώπους να ζήσουν και να δημιουργήσουν. «Δεν μπαίνουν νέοι άνθρωποι στο επάγγελμα και πως θα μπορούσαν άλλωστε όταν το μέλλον της κτηνοτροφίας είναι αβέβαιο. Από την άλλη, οι συνθήκες εργασίας των κτηνοτρόφων είναι πολύ σκληρές: αναγκάζεσαι να δουλεύεις 365 μέρες το χρόνο, χωρίς καθόλου ελεύθερο χρόνο – ειδικά όσοι ασχολούνται με τα ζώα» σχολιάζει.
Όσο για τις πολυθρύλητες επιδοτήσεις, ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι τις έχει αξιοποιήσει στο παρελθόν, κρατάει μικρό καλάθι: «Αν δεν έχεις σχεδόν όλα τα χρήματα ενός έργου που θέλεις να υλοποιήσεις, όχι μόνο δεν αισθάνεσαι μια σιγουριά, αλλά αυξάνεται η αβεβαιότητά σου. Αρκετοί μάλιστα παραπονούνται ότι δεν παίρνουν τα χρήματά τους στην ώρα τους».
Δημοσιεύτηκε στο 5ο τεύχος του Dairy News, Σεπτέμβριος 2016. Φωτογραφίες: Φάρμα Δριμιλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου